Sıtma Mikrobu Belirtileri
21 Haziran 2024

Sıtma Mikrobu Belirtileri

Sıtma, özellikle Asya ve Afrika'da 18. ve 19. yüzyıllarda binlerce insanın ölümüne yol açan ciddi bir hastalıktır. Bu hastalık, dişi Anofel cinsi sivrisineklerin ısırması sonucu bulaşır. Dişi Anofel sivrisineğinin ısırığıyla bulaşan sıtma, yüksek ateşle seyreden ve nöbetler halinde görülen bir hastalıktır. Bilim insanlarının yaptığı araştırmalar sonucunda, sıtmanın tedavisi mümkün hale gelmiştir. Bu hastalığın tedavisi, doğru yöntemler kullanıldığında, oldukça kolaydır. Dünya genelinde 200 milyondan fazla kişi bu hastalığa yakalanmıştır. Özellikle Afrika ve Asya'da, dişi Anofel sivrisineklerinin yaygınlığı nedeniyle sıtma sıkça görülmektedir. Ülkemizde, bu sivrisinek türü genellikle açık alanlarda, özellikle Güneydoğu Anadolu ve Akdeniz bölgelerinde yaygındır. Sıtma mikrobu, sivrisineklerin kolay ürediği ve barındığı bölgelerde yoğunlaşmıştır. Bu hastalık, teşhis edilmez ve tedavi edilmezse ölümcül olabilir. Sıtma mikrobunu taşıyan dişi sivrisinek, insanlara mikrop bulaştırır ve kısa sürede vücutta yayılmasına neden olur. Bu sinek türü, özellikle nemli ve sıcak bölgelerde insanlara zarar vermektedir.

Sıtma Mikrobu Hastalığı Belirtisi ve Korunma Yolları

Sıtma mikrobu, insanlarda farklı belirtilerle kendini gösterir. Uzun süreli ve yüksek ateşli nöbetlerle ortaya çıkar. Hastanın vücuduna sıtma mikrobu yerleştiğinde yorgunluk, halsizlik, bitkinlik ve kansızlık gibi belirtiler görülür. Zamanla bu hastalık ilerleyerek yüksek ateş gittikçe kendini belli eder. Titreme ve nöbetler halinde uzun süreli rahatsızlıklar devam eder. Hastalığın görüldüğü insanlarda zamanla titreme ve nöbetler artar ve nabızda yükselmeler gözükerek hastanın sinirli tavırları devam eder. Bu dönemde kişinin iştahı kesilir ve solunumda güçlükler baş gösterir. Hastalıktan korunmak için sivrisineklerin üreme dönemlerinde bazı önlemler alınır. Bunun için sivrisineklerin üreme dönemlerinde çoğalmalarını engellemek amacıyla bölgesel olarak ilaçlama yapılabilir. Ancak bu çözüm kısa sürelidir. Hastalıktan korunmak amacıyla öncelikle sivrisineğin vücut üzerine zararlı maddeleri enjekte etmesini engellemek için krem ya da spreyler kullanılabilir.

Sıtma Mikrobunun Vücuda Enjekte Yöntemi

Anofel cinsi sivrisinek, özellikle yaz aylarında insanların vücuduna yapışarak zararlı maddeleri enjekte eder. Bu enjekte işlemi sırasında kişinin kanını çekerek beslenir. Ancak bu enjekte ile kişinin hastalanmasını sağlayan virüs ve bakteriler vücuda yayılır. Zamanla vücutta çoğalan bu virüs türü, kişinin sağlığının bozulmasına neden olur.

Sıtma Mikrobu Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Sıtma mikrobunun ciddi ölümlere neden olması nedeniyle, bilim insanları uygun ilaç tedavi yöntemleri geliştirmiştir. Özellikle sağlık ocaklarında ücretsiz olarak temin edilen ilaçlar, bu hastalığın tedavisinde kullanılır. Bulunan ilaçlar sayesinde koruyucu etki sağlanarak tedavi edilir. İlaç dozu, hastanın durumuna göre uygun dozlar uygulanarak verilir. Sıtma hastalığı, çoğunlukla Asya ve Afrika ülkelerine yapılan geziler sonrasında insanlara bulaşır. Ancak bu hastalık türü, uygulanacak iğne tedavisi ve ilaçlar yardımıyla tedavi edilir. Böyle bir rahatsızlıkla karşılaşan kişi, uzman hekimin önerdiği ilaç tedavileri ile hastalıktan kısa sürede kurtulur. Beklenmeyen bir durum görülmesi halinde, konu uzman hekime bildirilmelidir. Çünkü bu hastalık türü, ölümcül sonuçlar doğurabilecek ciddi bir rahatsızlıktır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Mikrop Türleri ve Özellikleri

Mikrop Türleri ve Özellikleri

Popüler İçerikler

İlginizi Çekebilir

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Sıtma Mikrobu Belirtileri

Sıtma Mikrobu Belirtileri

Boğazda Beta Mikrobu Belirtileri ve Tedavisi

Boğazda Beta Mikrobu Belirtileri ve Tedavisi

Çocuklarda Kanda Mikrop Belirtileri ve Tedavisi

Çocuklarda Kanda Mikrop Belirtileri ve Tedavisi

Bağırsakta Mikrop Belirtileri ve Tedavisi

Bağırsakta Mikrop Belirtileri ve Tedavisi

Hastane Mikrobu Belirtileri ve Tedavisi

Hastane Mikrobu Belirtileri ve Tedavisi