Gebelikte Kanda Mikrop Çıkması Belirtileri ve Tedavisi
21 Temmuz 2024

Gebelikte Kanda Mikrop Çıkması Belirtileri ve Tedavisi

Gebelikte Kanda Mikrop Çıkması

Gebelikte kanda mikrop çıkması, yaklaşık %10 oranında hamile kadında karşılaşılan bir durumdur. Bu durum hem hamileliği hem de bebeği büyük ölçüde etkileyebilir. Hatta gebelikte bebek ölümlerine neden olabileceği gibi, çeşitli hastalıklara da yol açabilir. Gebelikten önce vücuda girmiş olan mikroplar, hamilelik sırasında artış gösterip, kendini bu dönemde açığa çıkarabilir. Anne karnındaki bebek, plasenta sayesinde birçok mikrobik olaydan ve mikroplardan korunur. Bebeğin içinde yaşadığı amniyon sıvısı da birçok mikrobu hem öldüren hem de üremelerini durduran bir yapıya sahiptir. Bu koruyucuların görevleri bebek 8-10 haftalıkken başlar. Ancak, tüm bu koruyuculara rağmen, bebeğin mikroplardan korunması bazen mümkün olmayabilir. Anne karnındaki bebek, gün geçtikçe büyürken mikroplarla karşılaşması pek de iyi olmayabilir. Erken ya da geç gebelik dönemlerinde, bebeğin bu şekilde mikroplarla karşılaşması düşüklere, erken doğumlara, doğumsal sakatlıklara, anne karnındayken büyüme geriliğine, anne karnında ölümlere ya da yeni doğan ölümlerine sebep olabilir. Her ne kadar plasenta bebeği korusa da bazı mikroplara karşı etkili olamayabilir. Bu durumlarda mikrop önce plasentaya, ardından da doğrudan bebeğe ulaşarak zarar verebilir. Gebelikte kanda çıkan mikroplar oldukça çeşitlidir. Enfeksiyonun seviyesi ve şiddeti birçok faktöre bağlıdır. Bunlar:

  • Mikrobun cinsi
  • Mikrobun miktarı
  • Mikrobun giriş kapısı
  • Bebeğin kaç haftalık olduğu
  • Plasentanın ve amniyon sıvısının miktarı
  • Annenin bağışıklık sisteminin kuvveti

Gebelikte Kanda Mikrop Çıkmasının Nedenleri ve Belirtileri

Gebelikte kanda mikrop çıkmasının birçok nedeni olabilir. Normalde, yaşam sıvısı olan kanımız, vücudumuzda oldukça steril halde bulunur. Kanımızda mikrop görülmesi, vücudumuzda uzun süre kalan hastalıklardan kaynaklanabilir. Hamilelikte bağışıklık sistemi biraz daha zayıf olduğundan, bu durum daha sık görülür. Mikroplar, doktorun talep etmesi üzerine, kanda yapılan bazı testler sonucunda ortaya çıkar. Kanımızdaki mikrop, zatürre, menenjit gibi hastalıklar sonucunda da ortaya çıkabilir. Bazı ameliyatlar sonucunda da kanımıza mikrop karışma olasılığı vardır. Hijyenik olmayan yiyeceklerden veya mikrop içeren sudan alınan mikroplar da doğrudan kanımıza karışabilir. Ellerimizin steril olması gerektiği halde, ellerimizden de kolayca kana mikrop karışması olasılığı vardır. Uzun süreli hastalıkların yanı sıra, boğaz enfeksiyonu, grip, nezle, faranjit, idrar yolu enfeksiyonu gibi rahatsızlıklar da kana karışarak, kanda mikrop çıkmasının nedenleri olabilir. Gebelikte kanda mikrop olmasının belirtileri ise şunlardır:

  • Kişinin kendini sürekli yorgun ve bitkin hissetmesi
  • Sürekli uyku hali
  • Aşırı halsizlik
  • Kalp atış hızının artması
  • Şok geçirme durumu
  • Deride döküntü, kaşıntı
  • Bazen ishal
  • Yüksek ateş

Bu belirtiler arasında en tehlikelisi gebelikte yüksek ateş tehlikesidir. Özellikle bu gibi durumlarda bebekte kalıcı sakatlıklar gözlenebilir.

Gebelikte Kanda Mikrop Çıkması Tedavisi

Yukarıda saydığımız şikayetlerden biri bile fark edilirse, hem annenin hem de bebeğin sağlığı için, mutlaka en kısa zamanda bir doktora başvurulması gerekmektedir. Bu şikayetlerle bir doktora başvurulduğunda, doktorun ilk işi bir kan tahlili istemek olacaktır. Kan tahlilinin sonucuna göre, mikrobun seviyesi ve türü belirlenir. Doktor, bu sonuca göre, özellikle hamilelikte her ne kadar antibiyotik kullanımı sınırlı olsa da, daha düşük dozda veya akşam yarım, sabah yarım olmak üzere antibiyotik tedavisine başlayabilir. Bu antibiyotik tedavisinin yanı sıra, deride döküntü gibi şikayetler varsa, buna uygun olarak merhem ve pomat da reçete edilebilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Elimizdeki Mikroplar Nelerdir?

Elimizdeki Mikroplar Nelerdir?

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Kanda Mikrop Belirtileri ve Tedavisi

Kanda Mikrop Belirtileri ve Tedavisi

Mide Mikrobu Belirtileri ve Tedavisi

Mide Mikrobu Belirtileri ve Tedavisi

Grip Mikrobu Belirtileri ve Tedavisi

Grip Mikrobu Belirtileri ve Tedavisi

Verem Mikrobu Belirtileri ve Tedavisi

Verem Mikrobu Belirtileri ve Tedavisi

Diş Mikropları Nelerdir?

Diş Mikropları Nelerdir?